Egy borsodi temető szomszédságában áll az ország egyik legfuturisztikusabb háza

Megosztás

A nyaralók építészete mindig is különleges figyelmet kapott hazánkban. Gondoljunk csak a balatoni villákra és házikókra, vagy a hazai modern építészet egyik legnagyobb zsenijére, a Tokajban született Bán Ferenc DLA (1940) munkásságára, aki szülővárosában valósította meg az álmát.

Az új zsidó temető szomszédságában található fehér épületre és a furcsa lebegő gömbökre a 24.hu stábja is felfigyelt.

A Bodrogra néző, 2001 tavaszára elkészült épületet a Kossuth-, Ybl- éd Príma Primissima-díjas Bán egy vékonyka szíjtelekre helyezte, hiszen az utcavonaltól huszonöt méter mélyen benyúló földdarab mindössze 3,6 méter széles, így a tervező egy három tömegből álló, hosszú házat tervezett, aminek hátsó, a hegy felé néző nappalival induló, konyhában végződő szakaszai dobozszerűek, az első födém alá azonban két hógolyóra emlékeztető amorf testet költöztetett.

XII Lakófilm ::: 09 ::: Bán Ferenc

BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének a „TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1″ kódszámú „Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése, különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére” című pályázatára készített 11. számú „Családi házak tervezését oktató kisfilmek” tananyaga.

Fotó: Google Street View

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek